Tα blogs, μετράνε αρκετά χρόνια παρουσίας στον χώρο του διαδικτύου και παρόλο που εμφανίστηκαν αρχικά ως μια διαδικτυακή έκδοση προσωπικού ημερολογίου στην πορεία κατάφεραν να εξελιχθούν σε ένα πολύ ισχυρό κερδοφόρο Social Network .

 

Αν και ο ρυθμός αύξησης παρουσιάζει κατά καιρούς σήμα- δια ύφεσης, όπως συνέβη με την εμφάνιση του Twitter/Instagram/Tumbrl,  εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή χάρη στον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό τους χαρακτήρα.

Free Hosting VS Πακέτο Hosting : Θα πρέπει, καταρχήν, να αποφασίσετε αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια δωρεάν υπηρεσία Blogging ή να φιλοξενήσετε το blog σας έναντι πληρωμής σε κάποιο Ηosting πακέτο.

 

Στην περίπτωση του free blogging υπάρχουν αρκετές δωρεάν υπηρεσίες, με περισσότερο διαδεδομένες το WordPress.com και το Blogger.com.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κατοχυρώσετε ένα όνομα για το blog σας και να προχωρήσετε στην αγορά ενός hosting πακέτου στο οποίο θα φιλοξενηθούν τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας σας. Για να καταλήξετε ποια από τις δύο εναλλακτικές τελικά σας εξυπηρετεί, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν κάποιους παράγοντες:

Στις δωρεάν υπηρεσίες ένα blog μπορεί πολύ εύκολα να στηθεί ακολουθώντας τα βήματα του οδηγού εγκατάστασης και σε μερικά μόλις λεπτά να είναι στον αέρα. Το όνομα θα φέρει την κατάληξη της υπηρεσίας που χρησιμοποιείτε, θα είναι δηλαδή της μορφής my_name.wordpress.com ή my_name.blogspot.com. 

 

Πραγματικός ιδιοκτήτης του blog είναι ουσιαστικά η υπηρεσία που παρέχει το blog. Αυτό συνεπάγεται ότι στην περίπτωση που ο πάροχος το θελήσει λόγω πχ όρων χρήσης, μπορεί να τροποποιήσει το blog, να το αφαιρέσει ή να το απενεργοποιήσει. Τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες που παρέχονται με τα δωρεάν blogs είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει customization στο βαθμό που επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, καθώς έχει να επιλέξει από μια περιορισμένη γκάμα δωρεάν templates και plugins. Στα επί πληρωμή πακέτα: Ο κάτοχος του blog έχει τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο στο περιεχόμενο του ιστολογίου του.

 

Προσωπικά θεωρώ, ότι αυτό από μόνο του αρκεί για να προβεί κάποιος στη λύση του μισθωμένου hosting. Οι αναβαθμίσεις των εκδόσεων δεν γίνονται αυτόματα αλλά από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Ο χρήστης έχει περισσότερο έλεγχο και μπορεί να πραγματοποιήσει πλήρες μετατροπές από τα θέματα (themes) μέχρι τα plugins της επιλογής του και υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στο Search Engine Optimization της ιστοσελίδας.

 

Εφόσον καταλήξετε στη λύση μισθωμένου hosting για το Blog σας, μπορείτε να επισκεφθείτε προηγούμενο άρθρο για να δείτε πώς να επιλέξετε εταιρία φιλοξενίας για το blog σας. Στη συνέχεια θα δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να στήσετε το δικό σας blog. Ποια εφαρμογή να χρησιμοποιήσω για το blog μου; Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές μεταξύ των οποίων μπορείτε να επιλέξετε για να στήσετε ένα blog.

 

Στο παρόν post θα ασχοληθούμε με το WordPress συγκεκριμένα, το οποίο είναι η δημοφιλέστερη και ισχυρότερη εφαρμογή στον χώρο των blog CMS. Η Bluehost, δίνει τη δυνατότητα της αυτόματης εγκατάστασής του μέσα από το Control Panel (Cpanel), αλλά για διαχειριστικούς λόγους καθώς και για το βέλτιστο customization του blog, θα δούμε την χειροκίνητη εγκατάσταση της συγκεριμένης open source εφαρμογής. 6 Βήματα για την εγκατάσταση του WordPress Blog

 

1.Προαπαιτούμενα εγκατάστασης:

Κάποιο πακέτο Web Hosting. Το πακέτο του Hoster σας να υποστηρίζει τις ελάχιστες τεχνολογίες που αναφέρονται στο site της WordPress: http://wordpress.org/about/requirements/

FTP κωδικοί που σας έχει αποστείλει ο Hosting Provider σας και ένα FTP πρόγραμμα, όπως το FileZilla, το οποίο παρέχεται δωρεάν.

Ένας text editor, όπως είναι το Notepad++.

Τα αρχεία εγκατάστασης του WordPress.

Κατεβάστε το ζιπαρισμένο αρχείο στον υπολογιστή σας από τη διεύθυνση http://wordpress.org/download/ και κάντε εξαγωγή (unzip) τα αρχεία στον υπολογιστή σας.

 

2. Βάση δεδομένων:

Τα περιεχόμενα του WordPress εγκαθίστανται σε βάση δεδομένων. Θα πρέπει επομένως να δημιουργήσετε μία βάση κι ένα χρήστη για τη βάση αυτή.

Συγκεκριμένα για το control panel μπορείτε να δείτε τη διαδικασία στον ακόλουθο βίντεο οδηγό: http://www.youtube.com/watch?v=4YbKdKEao24 .

 

3.Επεξεργασία του wp-config.php

Στο αρχείο wp-config-sample.php βρίσκεται στον φάκελο WordPress που κατεβάσατε, και θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία της ΜySQL βάσης που δημιουργήσατε στο προηγούμενο βήμα. Μπορείτε να το επεξεργαστείτε το αρχείο με έναν text editor. Αντικαταστήστε τις παρακάτω μεταβλητές με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που έχετε δημιουργήσει. define(‘DB_NAME’, ‘όνομα_βάσης_δεδομένων’); define(‘DB_USER’, ‘όνομα_χρήστη_βάσης_δεδομένων’); define(‘DB_PASSWORD’, ‘κωδικός πρόσβασης’); define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); Το “localhost”, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα χρειαστεί να αλλάξει, καθώς η βάση δεδομένων δημιουργείται στον server που φιλοξενείται το πακέτο σας. Τέλος, αποθηκεύστε το αρχείο ως wp-config.php.

 

4.Ανέβασμα των αρχείων

Για να πραγματοποιήσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα χρειαστείτε τους FTP κωδικούς που σας έχει δώσει ο Hosting Provider σας, καθώς και το πρόγραμμα μεταφοράς αρχείων της επιλογής σας. Ανεβάστε μέσω FTP τα αρχεία από τον WordPress φάκελο του υπολογιστή σας, στο web roοt directory του πακέτου hosting σας. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το ποιο είναι web roοt directory από τον Hoster σας.

 

5. Script εγκατάστασης

Αν ανεβάσατε τα αρχεία στον root φάκελο, πληκτρολογήστε στον browser τη διεύθυνση: http://my_site.com/wp-admin/install.php , αντικαθιστώντας το my_site.com με το domain name σας.

Αν ανεβάσατε τα αρχεία σε υπο φάκελο, εισάγετε τη διεύθυνση http://my_site.com/blog/wp-admin/install.php, αντικαθιστώντας το my_site.com με το το domain name σας και το “blog” με το φάκελο που έχετε δημιουργήσει.

Στην περίπτωση που το wp-config.php δεν είχε δημιουργηθεί σωστά στο τρίτο βήμα της διαδικασίας ή δεν υπάρχει καθόλου στα περιεχόμενα του φακέλου, το script θα προσπαθήσει να το δημιουργήσει ζητώντας να εισάγετε τις πληροφορίες της βάσης δεδομένων.

Αυτό μπορεί να γίνει και εναλλακτικά πληκτρολογώντας στον browser τη διεύθυνση: http://wordpress.org/tags/wp-admin Αν το script εγκατάστασης αποτύχει να δημιουργήσει το αρχείο, επαναλάβετε τη διαδικασία που περιγράφεται στο τρίτο βήμα, και ανεβάστε το στον αντίστοιχο φάκελο μέσω FTP.

 

6. Oολοκλήρωση εγκατάστασης

Θα σας ζητηθεί να εισάγετε τον τίτλο του blog, το email διαχείρισης, καθώς και την επιλογή για το αν επιθυμείτε να εμφανίζεται το blog σας σε μηχανές αναζήτησης όπως είναι το Google και το Technorati. Χρησιμοποιήστε, τέλος, το username και password που θα σας εμφανιστούν με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και συνδεθείτε στο κύριο σύστημα του blog.

Υπάρχουν αρκετές επιπλέον ρυθμίσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε για το blog σας, όπως να επιλέξετε θέμα, widgets και plugins, να ρυθμίσετε τα permalinks που καθορίζουν τη μορφή με την οποία εμφανίζονται οι διευθύνσεις των σελίδων σας, να δημιουργήσετε χρήστες που θα μπορούν να αναρτήσουν posts, να ενεργοποιήσετε antispam φίλτρα που θα προστατεύσουν το blog σας από “άχρηστα σχόλια” και πολλές επιπλέον εφαρμογές που θα ανακαλύψετε χρησιμοποιώντας το WordPress. Ξεκινήστε να παίζετε και μπείτε και σεις στον κόσμο του Blogging με το πρώτο σας post!

Top